Nahrimed Haber

Çin, SpaceX’e Rakip Olarak Geliştirdiği İlk Yeniden Kullanılabilir Roketinin Uçuş Testini Gerçekleştirdi [Video]

Uzay - 3 gün önce 0 Yorum
Uzay Çin, SpaceX’e Rakip Olarak Geliştirdiği İlk Yeniden Kullanılabilir Roketinin Uçuş Testini Gerçekleştirdi [Video]
Uzay yarışında öne geçmeye çalışan Çin, ilk yeniden kullanılabilir roketinin testini gerçekleştirdi. SpaceX rakibi roket, testte başarılı oldu.

Uzay araştırmaları hızla devam ederken uydudan insanlara kadar birçok şeyi taşıyan roketler de hızla gelişiyor. Tabii ki masrafları önemli ölçüde azaltan yeniden kullanılabilir roketlerin önemi çok büyük. Bu konuda en çok öne çıkanın Elon Musk’ın şirketi SpaceX olduğunu biliyoruz. Dev firma, Falcon 9 gibi defalarca kullanılabilen roketler üretiyor.

SpaceX’in bu konuda daha iyi olması, rakiplerinin de ona yetişmeye çalışmasını sağlıyor. Çin de bunlardan biri. Ülkede geçtiğimiz günlerde ilk yeniden kullanılabilir roketinin testleri gerçekleştirildi. ABD-Çin arasındaki uzay savaşının kızıştığını düşündüğümüzde Çin’den bu tarz bir hamle görmemiz oldukça normal.

Testte başarılı olarak 12 km yüksekliğe ulaştı

SpaceX’inkilere rakip olacak Çin roketi, 23 Haziran günü Jiuquan şehrindeki tesisten fırlatıldı. Bu, dikey iniş ve kalkış yapabilen roketin ilk test uçuşuydu. Roket, test sonucunda başarılı oldu ve tıpkı SpaceX roketleri gibi gayet iyi bir şekilde dikey olarak iniş yapabildi.

Paylaşılan bilgilere göre devlete ait olan roket, test sırasında 12 kilometre yüksekliğe ulaşmayı başardı. Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC) tarafından geliştirilen roketin, 3,8 metre çapa sahip olduğunu ve 3 metan-sıvı oksijen motoruyla çalıştığını ekleyelim.

Önümüzdeki yıllarda uzay yarışında öne geçmeyi hedefleyen Çin, yeniden kullanılabilir roketler için hamlelerini hızlandırdı. Bu roketin, 6500 kg’a kadar yük taşıyabileceği söyleniyor. Sıradaki adım, 2025’te 70 km yüksekliğe çıkacak daha büyük bir roketi uçurmak olacak. Aynı zamanda ülkeden diğer şirketler de benzer roketler geliştiriyor. ABD’nin önüne geçip geçmeyeceğini zamanla göreceğiz.


Yorumlar (0)

Yorum Yap